Sofralık Zeytin
Kültüre alınmış zeytin ağacı meyvelerinin tekniğine uygun olarak acılığının iderilip, fermantasyona tâbi tutularak veya tutulmayarak gerektiğinde laktik asit ve/veya diğer katkı maddeleri ilave edilen, pastörizasyon veya sterilizasyon işlemine tabi tutularak veya tutulmadan elde edilen zeytindir.
Siyah zeytin: Tam olgunlaşma döneminde ya da bu dönemin hemen öncesinde hasat edilen, rengi siyah veya siyaha yakın, koyu mor, yeşilimsi siyah, koyu kahverengi veya kırmızı siyahtan menekşe siyahına kadar olan meyvelerdir.
Yeşil zeytin: Yeşilden sarımsı yeşile kadar olan olgunlaşma periyodu başlangıcında, renk değişiminden önce hasat edilen ve normal iriliğe erişmiş meyvelerdir.
Besleyici değeri çok yüksek olan bir besindir. Zeytinde bol miktarda bitkisel protein, yağ, A, C, E vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, kükürt, klor, magnezyum mineralleri vardır.
Zeytinler yağ içerir, ancak bu ateroskleroz riskini azalttığı ve iyi kolesterolü artırdığı tespit edilen sağlıklı tekli doymamış yağlardır.
Zeytindeki fenolik bileşikler, çeşitli kanser türlerinin tedavisinde ve önlenmesinde en iyi sonucu verir.
Siyah zeytinlerdeki antioksidan besinler, kolesterolün oksidasyonunu engelleyerek kalp hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur. Yani zeytinler kandaki aşırı kolesterolü ortadan kaldırır ve kan basıncını kontrol eder.
Ayrıca antioksidan özelliği nedeni ile hücreleri koruduğu bilinmektedir.
Zeytinler, iltihabın neden olduğu oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olduğu için, hayati beyin dokularını zararlı ve geri dönüşü olmayan hasarlardan korurlar.
Siyah zeytin, A vitamini içeriği yüksek olduğundan, retinal forma dönüştürüldüğünde sağlıklı gözler için çok önemlidir. Gözün aydınlığı ve karanlığı daha iyi ayırt etmesini sağlayarak gece görüşünü iyileştirir. Ayrıca, A vitaminini, katarakt, maküler dejenerasyon, glokom ve diğer yaşa bağlı oküler hastalıklara karşı etkili olduğu bilinmektedir.
Araştırmalar, zeytinlerde bulunan polifonilerinin yaşlılarda kemik kaybını önlemeye yardımcı olduğunu göstermektedir.
Zeytinler, sindirim sağlığını korumak gerekli probiyotik potansiyele sahiptir. Fermente bir besin oldukları için bağırsak dostu bakteriler bakımından zengindirler.. Zeytinlerdeki fenolik bileşikler, mide iltihabına neden olduğu bilinen bir bakteri olan H. pylori’nin büyümesini de durdurmaya yardımcıdır.
Zeytinlerde bulunan tekli doymamış yağlar, E vitamini ve polifenoller ile birlikte, iltihaplanma ve buna bağlı rahatsızlıklar ile mücadeleye yardımcı olur.
Zeytin, meyve ve sebzelere alternatif olarak bir diyet lifi kaynağıdır.
Cilde güzellik verir ve cilt hastalıklarının oluşumu önlemeye yardımcı olur, kırışıklıkları giderir. Ayrıca makyaj kimyasallarının oluşturabileceği olumsuz etkileri azaltır.
Saç dökülmesini ve kepeği önler, saçları kuvvetlendirir.
Zeytin yapısı ve fiziksel olarak anlaşılmasının mümkün olmaması nedeni ile maalesef hileye açık bir gıdadır.
Zeytinde en çok yapılan hile, değişik büyüklük ve cinsteki zeytinlerin karıştırılarak maliyetin düşürülmesi fakat yüksek fiyatta satışa sunulmasıdır.
Ayrıca bazı üreticiler zeytin salamurasına gıda tuzu yerine sanayi tuzu, içme suyu yerine sanayi suyu kullanarak sağlık açısından da riskli eylemlerde bulunmaktadırlar.
Yeşil zeytinde ise yalnızca tuz ile muamele görerek doğal yeşil renklerini korudukları ve bu muamelenin 4 ayı bulması nedeni ile süreyi kısaltmak için bazı zeytin firmaları zeytinleri alkali ile 6 - 24 saat muamele edilerek tatlandırmaktadır. Bu şekilde işlenen zeytinin renk ve aroma maddeleri kaybolur, doğal yeşil rengini kaybeder ve sarı bir renk alır. Tat özellikleri de kaybolduğu için, işleme sırasında dışarıdan sitrik asit (ekşilendirici) eklenen bu zeytinlere aslında turşu halini almış olur.
Tüketicilerin genellikle siyah zeytin talep etmesi nedeni ile bazı kahverengi ve kızıl renkli zeytinleri karartmak için ferroglukonat isimli yasal limitlerde izin verilen (150 mg/kg) bir katkı maddesi kullanılır. Fakat bazı üreticilerin bunun yerine tekstil boyası hatta paslı demir havuzu kullanarak karartma yaptığı tespit edilmektedir. Bu uygulamalar insan vücudunda ciddi şekilde kanserojen etki yaratmaktadır.
Zeytinin raf ömrünü sağlıklı bir şekilde uzun tutmak için pastörizasyon yapılması gerekmektedir. Ancak bazı üreticiler bu uygulama için gereken ekipman yatırımını yapmaktan kaçındığı için bunu antibiyotik kullanarak sağlayıp tüketici sağlığını riske atmaktadırlar.
Zeytinin kaliteli olup olmadığını anlamak için öncelikle görüntüsüne ve yapısına bakılmalıdır. Görüntüsü parlak renkli ve canlı , yapısı diri olmalıdır. Gevşek yapılı ve mat zeytinlerin kalitesinin iyi olmadığı söylenilebilir.
Zeytinin tadına baktığınızda ağzınıza küflü bit tat gelmemelidir. Tattığınızda ağzınızda hafif acı- ekşi bir aroma bırakmayan aksine fazla tatlı gelen zeytinler, kimyası ile oynanmış içinde katkı maddesi olma ihtimali olan zeytinlerdir.
Çekirdeği ve etli kısmı kolay ayrılan ve ince kabuklu zeytin, taze ve doğal bir zeytindir.
Zeytini sıktığını zaman elinize herhangi bir mor veya mavimsi bir renk geçmemesi gerekmektedir.
Zeytin çekirdeğinin rengi doğal ve kaliteli oluşu ile ilgili bir işaret vermeyebilir, çekirdek renginin siyah olmasının zeytinin olgunluğu ve bekleme süresi ile ilgili olduğu bilinmektedir. Fakat çok aşırı bir siyahlık var ise şüphe duyulabilir. El teması ile kontrol edilip boya olup olmadığı anlaşılabilir.
Bu sitede çerezler kullanır. Siteyi kullanmaya devam ederseniz, çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz. Daha fazla bilgi için tıklayınız.