Buğday ununa; su, tuz, maya, gerektiğinde şeker, enzimler, enzim kaynağı olarak malt unu, vital glüten ve izin verilen katkı maddeleri ilave edilip bu karışımın tekniğine uygun olarak yoğrulması, şekillendirilmesi, fermantasyona bırakılması ve pişirilmesi ile yapılan üründür.
Ekmek çeşitleri: Ekmek tanımında geçen bileşenlere ilave olarak tahıl ürünlerini ve istenildiğinde çeşni maddelerini de içeren ve tekniğine uygun olarak üretilen ekmekleri ifade eder. Bazı ekmek çeşitleri aşağıda verilmiştir;
Çavdarlı ekmek: Buğday ununa en az % 30 oranında çavdar unu, çavdar kırması, çavdar kırığı, çavdar ezmesi veya bunların karışımı ilave edilip tekniğine uygun olarak üretilen ekmek çeşididir.
Karışık tahıllı ekmek: Buğday unu, tam buğday unu veya bunların karışımına, her birinden en az % 5 oranında olmak üzere; mısır, arpa, yulaf, çavdar, pirinç, darı, tritikale unları, kırmaları, kırık taneleri veya ezmelerinden en az üçü ilave edilip tekniğine uygun olarak üretilen ekmek çeşididir.
Kepekli ekmek: Buğday ununa en az % 10 en fazla % 30 oranında kepek ilave edilip tekniğine uygun olarak üretilen ekmek çeşididir.
Mısırlı ekmek: Buğday ununa en az % 20 mısır unu ve/veya mısır irmiği ilave edilip veya tamamen mısır unu kullanılarak tekniğine uygun olarak üretilen ekmek çeşididir.
Tam buğday ekmeği: Tam buğday unundan tekniğine uygun olarak üretilen ekmek çeşididir.,
Yulaflı ekmek: Buğday ununa en az %15 oranında yulaf unu, yulaf kırması, yulaf kırığı, yulaf ezmesi veya bunların karışımı ilave edilip tekniğine uygun olarak üretilen ekmek çeşididir.
Dışından bakıldığında iyi pişmiş ve kabarmış, kendine has görünüşte, kokuda ve kabuk rengi dağılımı olabildiğince homojen olur, basık ve yanık olmaz.
Kesildiği zaman iç kısmı süngerimsi yapıda, gözenekler mümkün olduğunca homojen olur, hamurumsu, yapışkan ve kabuk-iç ayrımı olmaz, yabancı madde ve karışmamış halde un, tuz, katkı maddeleri ile bunların topakları bulunmaz.
Ekmek içi homojen, kendine has renk, tat ve kokuda olur, yabancı tat ve koku hissedilmez.
Tuz için izin verilen değer kuru maddede %1,5 oranıdır.
Ekmeğin ortalama bileşimi: Su : % 30-40 / Proteinler % 6-8 / Glüsitler % 50 -55 Lipitler % 0,4-0,8 / Madenî tuzlar % 1,5
Karbonhidrat, protein ve yağ vücudumuza enerji veren üç temel besin öğesidir. Günlük beslenmemizin yüzde 55 – 60'ı karbonhidrattan sağlanmalıdır ve ekmek temel karbonhidrattır. Diyete başlandığında ekmek tüketiminin sıfıra indirilmesi yanlış bir uygulamadır. Karbonhidrat deposu olan glikojen, çok uzun süre için yeterli değildir. Günlük diyetle dışarıdan yeterli karbonhidrat gelmez ise, bu depodan kullanılmaya başlar. Beyin için yeterli glikoz bulunmadığı durumda ise, artık vücut kas dokusunu kullanmaya başlar. Kas proteinleri, glikoneogenesis yoluyla karbonhidrata çevrilir ve beyin ve kas için gerekli glikoz tamamlanır. Ancak kasların bu şekilde kullanımı son derece tehlikelidir. Sabah ve öğle öğünlerinde ekmek tüketilmemesi sonucu akşam üzeri ani acıkma ve tatlı krizleri olmasının nedeni bu depoların boşalmasıdır. Kasların enerji kaynağı olarak kullanılmaması için; her gün yeterli miktarda ekmek ve ekmek yerine geçen besinlerin tüketilmesi gereklidir.
Ekmeğin ana maddesi buğdayın kabuk ve embriyosunda B grubu vitaminler başta olmak üzere, Ca, Fe, Zn gibi mineral maddeler ve mevcut amino asitler yüksek oranlardada, endosperminde ise düşük oranlarda bulunmaktadır. Bu besin elementlerinin büyük bir kısmının, ticari değirmenlerde un elde edilirken kepekle birlikte uzaklaştırılması, tüketilen ekmeğin besin değerinin düşmesine neden olmaktadır.
Beyaz ekmek lezzet olarak çok tercih edilse de karbonhidrat içeriğinin çok yüksek olması ve işlenirken lifin yok denecek kadar az miktarda kalması, tüketildiğinde vücutta insülin direncinin yükselmesine, bu durum da fazla miktardaki şekerin vücut yapısında direkt yağa dönüşmesine neden olmaktadır.
Beyaz ekmek hem besin değerinin az olması hem de kısa vadede kilo alma sorunu yaratabileceğinden alternatif olarak ekmek tercihi tam buğday ekmeği veya diğer tahıl ekmeklerinden yana olmalıdır.
Bu sitede çerezler kullanır. Siteyi kullanmaya devam ederseniz, çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz. Daha fazla bilgi için tıklayınız.